HERINTERPRETATIE VAN DE KUNSTHAL IN ROTTERDAM

De opdracht voor dit Bachelor eindproject is het (her)ontwerpen van de kunsthal in Rotterdam, waarbij het nieuwe gebouw voldoet aan veranderde eisen vanuit de gebruiker en moderne eisen op het gebied van bouwtechnische en bouwfysische kwaliteit. Het kavel van de kunsthal is gelegen op het landgoed Hoboken in Rotterdam, aan de Westzeedijk. De kunsthal bevindt zich in de groene omgeving van het museumpark.

De entree is geplaatst naar het museumpark: daar komt gezien de parkeergelegenheid de grootste bezoekersstroom vandaan. Het gebouw bestaat uit meerdere volumes, die spelen met hoogte en zichtlijnen. De gevel contrasteert van zeer open in het westen naar zeer gesloten aan andere zijdes. De gevel van de zaal op de 1e verdieping heeft een algensysteem, waardoor biomassa verkregen kan worden. Boven op het dak wordt zonne-energie opgevangen met PV-panelen, overig dakoppervlak wordt benut door vegetatie en een openbaar toegankelijke helling, die naar het museumpark gericht is.

Qua situering van het programma heeft het ontwerp veel gelijkenissen met de huidige kunsthal, die op dat gebied goed in elkaar zit. Restaurant, café en auditorium staan met elkaar in verbinding en zijn aan de westgevel geplaatst. Alle expositieruimte is aan de oostzijde van het gebouw gesitueerd, daartussen bevindt zich een centrale as met daaraan de kassa, winkel, liften, toegang tot het kantoor en de trap naar de foyer en het auditorium.

FACADES AND CUT TROUGH

pijl Swipe left or right to view images. In order of appearance: east, south, west and north facade, cut trough A-A' and B-B'.

FLOOR PLANS

TECHNICAL DRAWINGS

pijl Technical drawing of the south facade. Algae filled water runs through the facade, growing biomass as it gazes in the sun.

RENDER, CONSTRUCTION AND VENTILATION

pijl Swipe left or right to view images.

MODEL

pijl Swipe left or right to view images.



pijl Previous work

pijl

pijl Show me more